Hlavne nestratiť dušu

Tagy:
Hlavne nestratiť dušu>

Duša má v našom bežnom živote niekoľko významov. Ľudská duša, ktorá je akousi nehmotnou podstatou ľudského bytia, a na druhej strane napríklad cyklistická duša, ktorá je hmotnou podstatou bicykla. My sa zameriame na materiálnu podstatu slova duša a preskúmame, aké máme druhy, veľkosti alebo materiály cyklistických duší. Vedeli ste, že niektoré druhy sa vyrábajú z plastu? Možno si poviete, že výber duše pre bicykel nie je žiadna „alchýmia“, ale vzhľadom na nové technológie výroby a materiály vás niektoré informácie možno prekvapia. Holokolo.sk ponúka široký sortiment duší a pri výbere si môžete presne vyfiltrovať požadované vlastnosti. Aj keď sa môže zdať, že ide o drobnosť, správna duša môže zásadne ovplyvniť vašu jazdu.

Veľkosti

Správna veľkosť duše je kľúčová. Duše sa vyrábajú v rôznych veľkostiach, ktoré zodpovedajú plášťom nasadeným na ráfik daného bicykla. A pozor! Nejde len o priemer plášťa, ale aj o jeho šírku! Oba rozmery vždy nájdete na bočnej strane plášťa a spravidla sa uvádzajú v palcoch, prípadne v milimetroch. 

Tu sú najbežnejšie:

  • 26" – kedysi jediný rozmer pre horské bicykle, teraz sa od neho postupne ustupuje.

Continental TOUR 26

  • 29" – najrozšírenejší rozmer horských bicyklov. Väčšie kolesá, teda lepšia stabilita a komfort.

Michelin INNER TUBE A4 29x1.90/2.50 AV 48mm

  • 27,5" (650B) – kompromis medzi výhodami 29 a 26-palcových kolies.

Schwalbe 650x27,5 AV21 duše

  • 28" / 700C – štandardná veľkosť pre cestné, trekingové a cestovné bicykle. Pri týchto typoch bicyklov sledujeme rozmer plášťa v milimetroch. 

Tubolito S-TUBO CX/GRAVEL BLACK - SV42

Pred kúpou duše sa rozhodne uistite, že poznáte správnu veľkosť plášťa. Nič nie je horšie, ako zistiť, že ste si kúpili nesprávnu dušu!

Druhy

Ak máme správny rozmer je potrebné si uvedomiť, čo vlastne od duše očakávame. Ide nám o čo najľahší materiál alebo maximálnu ochranu proti prepichnutiu? 

  • Štandardné duše: Tieto duše sú pre väčšinu z nás jasnou voľbou. Zvyčajne sú vyrobené z butylu a sú ideálne na bežné jazdenie.

Continental CROSS 28 FV42

  • Duše s nízkou hmotnosťou: Ak patríte medzi pretekárov alebo máte ambíciu prekonať svoje osobné rekordy, možno zvažujete ľahšiu variantu. Tieto duše sú tenšie, čo znamená nižšiu hmotnosť, ale obvykle aj nižšiu odolnosť proti defektu.

Continental RACE LIGHT 28 - 60mm

  • Duše s ochranou proti prepichnutiu: Ak jazdíte v mestskom prostredí alebo na trasách, kde je vyššie riziko defektov, určite sa zamerajte na tieto duše. Majú špeciálnu ochrannú vrstvu, ktorá môže výrazne zvýšiť vašu pohodu na cestách.

Continental MTB FREERIDE 26

Materiály

Aké materiály sa používajú na výrobu duší?

  • Butyl: Tento materiál je kráľom medzi dušami. Je odolný, udržiava tlak a je cenovo najdostupnejší.  

Continental CROSS 28 FV42

  • Latex: Ak chcete niečo ľahšie a rýchlejšie, latexové duše sú skvelou voľbou. Pripravte sa však na častejšie dofukovanie, pretože vzduch z nich uniká rýchlejšie. 
  • Plast: Vyrába sa technológiou vstrekovania materiálu TPU (polyuretán) do formy. Ponúka bezkonkurenčnú hmotnosť (pre rozmer 29" približne 70 g) a podľa porovnávacích testov aj veľmi slušnú odolnosť proti prepichnutiu. A čo viac, niektoré firmy dokonca vyvinuli duše, ktoré sú ekologické a vyrábané z recyklovaných materiálov. Okrem pohodlnej jazdy tak môžete pomôcť chrániť našu planétu!

Pirelli SCORPION SMART TUBE PRESTA 46/58-622 42mm

Ventilky

Ventilky sú ďalšia vec, na ktorú treba myslieť. Podľa otvoru pre ventil v ráfiku sa rozlišujú:

  • Autoventil (Schrader): Tento typ ventilku je najrozšírenejší a pravdepodobne ho poznáte aj z automobilov.
    Schwalbe AV21F 27.5x2.10/3.00 40mm
  • „Úzky“ galuskový ventil (Presta): Užší, ľahko ovládateľný. Kedysi najmä u cestných bicyklov, dnes bežne používaný pri všetkých typoch bicyklov. Umožňuje presnú reguláciu tlaku a je ľahší. 

Zachovajte si štýl

Aj keď je samotná duša schovaná v plášti a bežne nie je viditeľná, jej ventil je vždy na očiach. Ak si potrpíte na farebné zladenie svojho bicykla alebo sa len chcete odlíšiť od štandardu, máte možnosť farebných čiapočiek. Vyrábajú sa plastové alebo hliníkové a navyše v rôznych farebných odtieňoch. Svojmu bicyklu tak môžete dodať osobitý štýl.

Takže pred ďalším cyklistickým dobrodružstvom sa vždy uistite, že máte správne duše. S týmito znalosťami si užijete každú jazdu naplno. Kolu ZDAR!