Zdravá a vyvážená strava je cestou k silnejšej imunite. Ľudia vykupujú obchody, no pri nákupe často zabúdajú na kvalitné potraviny, ktoré sú bohatým zdrojom vitamínov a minerálov. Denne by mal každý skonzumovať pol kila čerstvého ovocia a zeleniny bez ohľadu na hmotnosť. Čerstvé potraviny sme donedávna mohli nakupovať každý deň, no dnes je situácia iná. Preto sme vybrali top potraviny, ktoré vám vydržia dlhšie, a zároveň sú zdravé a podporujú imunitu. Dobrú chuť a na zdravie!
TOP potraviny pre imunitu, ktoré vydržia dlho
1. Tri oriešky pre zdravie
Orechy vám pomôžu zahnať hlad, doplniť energiu, vydržia vám dlho a sú ideálne aj na doplnenie stravy pri bicyklovaní. Obsahujú približne 25 % bielkovín a 40 % „dobrých“ tukov, ktoré sú tvorené omega 3 mastnými kyselinami. Tie sú výborné pre srdce a mozog.
Vlašské orechy obsahujú najviac omega 3 mastných kyselín a do tela dodajú železo, vápnik, fosfor, draslík a zinok. Lieskovce majú najviac vitamínu E, ktorý je prírodný antioxidant. Kešu oriešky obsahujú veľa horčíka, ktorý pomáha predchádzať svalovým kŕčom a znižuje napätie vo svaloch. Chutná je aj arašidovo-karamelová cyklistická tyčinka POWERBAR.
2. Najzdravší cukrík na svete - sušené ovocie
Koncentrát minerálnych látok, vitamínov, vlákniny a ovocného cukru (fruktózy), ktorý chutí a v rozumnom množstve neškodí. Sušením síce stráca na kráse, no určite nie na zdraví. Proces sušenia zachováva aktívne komponenty, flavonoidy, minerálne látky aj vitamíny v plnom rozsahu. Výnimkou je len vitamín C.
Sušené brusnice obsahujú dokonca viac antioxidantov ako čerstvé. Stačí si len vybrať, na ktoré máte chuťJ Ešte malý tip pri výbere: Pri nákupe si všímajte na obale obsah a druh použitej konzervačnej látky, vyhnite sa ovociu, ktoré obsahujú na etikete E220 alebo konzervované oxidom siričitým. Ovocie vždy pred konzumáciou opláchnite vodou. Tyčinka POWERBAR má tiež rôzne príchute brusnice, maliny či jahody.
3. Keď je mrazené lepšie
Medzi živviny rozpustné v tukoch patria napríklad vitamíny A a E. Ttie sa zachovajú aj po zmrazení, dokonca sa po spracovaní stanú ešte lepšie využiteľnými. Za najvhodnejšiu zeleninu určenú na mrazenie sa považuje mrkva či brokolica, ktorá má výborne protizápalové a antioxidačné účinky, je bohatá na zdroj vlákniny a kyseliny listovej. Chráni oči a kožu od ultrafialového žiarenia. V mrazničke by nemal chýbať ani špenát.
Mrkva či jablko vydržia pri správnom skladovaní dlho aj mimo mrazničky. Môžete z nich vytvárať rôzne šaláty či trošku ich dosladiť medom. Mňam.
4. Traja machri na scéne
Hliva, cesnak, zázvor. Hliva má neoceniteľné protizápalové, protivírusové a protirakovinové účinky, obsahuje beta glukán, ktorý pomáha naštartovať imunitný systém (odporúča sa užívať pri vírusoch, baktériách, plesňových infekciách, parazitoch, pri autoimúnnych ochoreniach, alergiách a oslabenom imunitnom systéme). Sušená hliva vydrží dlho a je výborná do polievok a omáčok.
Zázvor pomáha udržiavať zdravý imunitný systém a je jasnou voľbou pre zdravý dýchací systém. Cesnak bojuje s mikroupírmi, je silným antibiotikom a má protiplesňové a protivírusové účinky.
5. Bomba na imunitu
Kyslá kapusta má fantastický vplyv na imunitu, pretože je bohatým zdrojom probiotík a živín, je bohatá na vitamíny C, B3, B5, B6 a B12, minerály a stopové prvky, najmä draslík, železo, horčík, zinok a fluór. A viete s ňou v kuchyni vyčarovať množstvo chutných jedál. Jej nevýhodou je iba to, že nie je vhodné ju jesť pred jazdou :)
6. Strukoviny
Strukoviny sú zo všetkých produktov rastlinného pôvodu najbohatším zdrojom bielkovín a obsahujú vysoký podiel vitamínu B, ktorý pomáha udržiavať zdravý nervový systém a optimálne psychické funkcie. To sa teraz dosť hodí, keďže stres imunite nepridáva. Pri správnej tepelnej úprave sa zjednodušuje aj ich strávenie. A hlavne, v zásobe vydržia dlhé mesiace.
Užite si bicyklovanie, dobre sa stravujte, veľa spite, regenerujte a udržujte sa v pohode :)