Poradenstvo a tipy pre začínajúcich cyklistov

Tagy:
Poradenstvo a tipy pre začínajúcich cyklistov>

Chceš začať svoju cestu s cyklistikou? Alebo jazdíš po meste a potrebuješ rady týkajúce sa pohodlného presúvania? Ak si nováčik alebo osoba, ktorá si váži nové vedomosti, tento článok je práve pre teba. Nezáleží na tom, aký je tvoj cieľ - rekreácia, cyklistické preteky, zlepšenie nálady - prvé otočky pedálov na ulici môžu byť stresujúce. Máme niekoľko tipov pre začínajúcich cyklistov, ktoré spríjemnia začiatok tejto úžasnej cesty.

Výber bicykla

Každý z nás má iné preferencie týkajúce sa bicykla a toho, ako chceme na ňom tráviť čas. Niektorí preferujú rekreačnú jazdu po meste, iní dlhé výlety v sedle. Ak sa zamýšľaš nad tým, ktorý bicykel bude pre teba najlepší, predstavujeme najčastejšie vyberané typy:

  • cestný bicykel - príjemná jazda po asfalte, zdolávanie dlhých vzdialeností, vychádzky s priateľmi, účasť na spoločných jazdách, cyklistické preteky... Cestný bicykel ponúka veľa možností! Má ľahký rám, tenké plášte a riadidlá "baranka" - to nie je len aerodynamika, ale aj pohodlie.
  • gravel bicykel - gravele sa čoraz častejšie objavujú v našom okolí. Sú veľmi univerzálne a ponúkajú veľa možností. Je to kombinácia cestného a horského bicykla - ľahkého rámu a širších plášťov. Tento typ je vhodný na asfalt aj na štrkové cesty. Ak máš rád dlhšie vychádzky, nechceš sa starať o náhle zmeny povrchu a chceš veľkú flexibilitu, vyber si gravel!
  • horský bicykel - známy aj ako MTB (Mountain Bike). Je vhodný na jazdu v náročnom teréne, po chodníkoch a lesných cestičkách. Má odolnú konštrukciu, široké plášte často s agresívnym dezénom a tlmiče (absorbujúce nárazy). Objavuj divoké chodníky a zaži dávku adrenalínu s horským bicyklom.
  • trekingový bicykel - plánuješ dlhé výlety? Vyber si trekingový bicykel, ktorý je vybavený pevným nosičom - práve tam umiestniš potrebné tašky na výpravu. Spája v sebe vlastnosti cestného a horského bicykla, ponúka všestranné možnosti. Je vhodný aj do mesta.
  • mestský bicykel - ako názov napovedá, bol navrhnutý na jazdu po meste. Na rozdiel od cestného bicykla je pozícia na ňom vzpriamená. Je vhodný na krátke výlety, cestu do práce alebo na nákupy. Často je vybavený košíkom, ktorý môže slúžiť na prepravu ľahkých produktov

Výber bicykla je veľmi individuálna záležitosť. Treba si premyslieť, čo požadujeme, aký je náš cieľ a kde budeme jazdiť. Nezáleží na tom, ktorý typ si vyberieš, užívaj si to!

Nevyhnutné príslušenstvo

Bicykel nie je všetko! Aby si si mohol užívať aktivitu a dbať o svoju bezpečnosť a pohodlie, je potrebné zabezpečiť si potrebné príslušenstvo. Najdôležitejším prvkom každej jazdy na bicykli by mala byť prilba. Hlava je len jedna, preto ju treba klásť na prvé miesto. Prilba je najdôležitejšou obranou mozgu pri páde, a preto by ju mal nosiť každý, kto si sadne na bicykel aspoň na chvíľu. 

Ďalším dôležitým prvkom je osvetlenie - vďaka nemu sme viditeľní pre ostatných účastníkov cestnej premávky. Oplatí sa investovať do kvalitného červeného zadného svetla a jasného predného svetla. 

Okrem prilby stojí za zváženie aj ďalšie príslušenstvo, ako sú slnečné okuliare a špecializované oblečenie. Na sedlovku sa oplatí namontovať sedlovú tašku, do ktorej si uložíme opravárenskú súpravu. Nikdy nevieme, kedy budeme musieť meniť dušu - je lepšie mať náhradnú so sebou, ako riešiť problém desiatky kilometrov od domu.

Vhodný odev

Keď začínaš s cyklistikou, nemusíš hneď investovať do oblečenia z vyššej triedy. Mnohí z nás začínali s bežným technickým tričkom a športovými šortkami. Zaručujeme však, že aj cyklistické šortky so špeciálnou vložkou či cyklistický dres môžu výrazne zlepšiť komfort jazdy. V šatníku milovníka cyklistických dobrodružstiev nájdeš:

  • cyklistický dres
  • cyklistické šortky s vložkou (s trakmi alebo bez nich)
  • nepremokavú a vetruvzdornú bundu/vestu
  • rukavice
  • cyklistické topánky (na začiatok postačia športové topánky, ale odporúčame topánky určené pre rôzne typy jazdy, napr. cestné tretry)
  • prilba
  • slnečné okuliare
  • termálne oblečenie (na chladnejšie dni)

Investícia do vhodného oblečenia nie je len o komforte, ale aj o bezpečnosti. Vďaka špecializovaným odevom a príslušenstvu bude tvoja jazda ešte efektívnejšia!

Údržba bicykla

V zdravom tele zdravý duch a na funkčnom bicykli spokojný cyklista! Dbaj na pravidelnú údržbu bicykla - ak nemáš vedomosti v tejto oblasti, využi cyklistický servis, ktorý určite nájdeš vo svojom okolí. Tým si zabezpečíš dlhú a bezpečnú jazdu.

Čo však môžeš urobiť sám? Pravidelne kontroluj, či sú tvoje pneumatiky nafúkané a či sa na nich neobjavili diery/praskliny. Sleduj aj svoje brzdy - či sa dobre zatvárajú a či nie sú brzdové doštičky opotrebované. Ďalším prvkom je pohon - pravidelne čisti a maž reťaz. Zabezpečí ti to pohodlnú jazdu a tvoj bicykel bude šťastnejší. Na pravidelné čistenie pohonu odporúčame produkty Muc-Off. Na začiatku svojej cyklistickej cesty sa oplatí investovať do sady na údržbu bicykla, ktorá obsahuje všetky potrebné pomôcky.

Plánovanie trás

Predtým, ako sa vydáš na bicykel, si pozri populárne trasy v okolí. Ako začínajúci cyklista si vyber ľahšie cesty a menej frekventované trasy. Využi aplikácie, v ktorých nájdeš cyklistické trasy označené stupňom náročnosti alebo rozdelené podľa povrchu. Pre mnohých nie je pohodlné byť účastníkom cestnej premávky medzi autami - odporúčame nájsť si niekoho na spoločnú cestu! Možno sa vo vašom meste konajú cyklistické stretnutia alebo presvedčíš svojich priateľov?

Bikefitting - je potrebný?

Dobre prispôsobený bicykel znamená ešte väčšiu radosť z jazdy, pohodlie a bezpečnosť. Po prvých vychádzkach ťa bolia ramená, ruky, chrbát alebo nohy? Využi profesionálnu pomoc bikefittera, ktorý prispôsobí bicykel tvojej postave. Najčastejšie sa menia sedlo, riadidlá a mostík. Tieto tri prvky výrazne zvyšujú pohodlie jazdy. Ak si ešte nekúpil/a bicykel, dôkladne si prezri tabuľky veľkostí výrobcu - veľkosť rámu je tiež dôležitá!

Hydratácia a strava

Pamätaj, že počas aktivity je potrebné piť vodu a zabezpečiť svojmu telu palivo, napríklad v podobe izotonických nápojov, energetických gélov alebo želé. Vieme, že počas jazdy často necítime smäd ani hlad - je však dobré pravidelne a správne sa stravovať, aby sa minimalizovala šanca na náhly pokles energie alebo oslabenie. Dbaj aj na vyváženú stravu!

Uži si jazdu

Posledným, ale najdôležitejším bodom je radosť z jazdy na bicykli. To je kľúč k úžasnej vášni, nádherným spomienkam a cyklistickým dobrodružstvám. Zaručujeme, že ak k tomu pristúpiš s pozitívnym prístupom, môže sa ti život zmeniť k lepšiemu! Spoznáš nových ľudí, navštíviš úžasné miesta a aktívne stráviš čas na čerstvom vzduchu.

Každý z nás začínal od nuly - nehanbi sa za to, že práve začínaš! Neboj sa pýtať skúsenejších cyklistov na veci, ktoré ťa trápia. A ak hľadáš radu pri výbere vhodného vybavenia, radi ti poskytneme všetky tipy.

Širokú cestu!