Ako sa správať v premávke?

Ako sa správať v premávke?>

Pre začínajúcich cyklistov môže byť aktívna účasť na cestách stresujúcou výzvou. Existuje však niekoľko tipov, ktoré vám pomôžu cítiť sa sebaisto a bezpečne aj pri prvých krokoch na ulici. Ako sa správať v cestnej premávke? Nie je to také ťažké, ako sa zdá!

Funkčný bicykel a vhodné vybavenie

Ak sa chystáte na bicykli jazdiť po prvýkrát po dlhšej prestávke alebo vás niečo trápi na jeho výkone, navštívte servisné stredisko. Dobrý bicykel je kľúčom k úspechu a bezpečnosti! Dobre namazané komponenty, funkčné brzdy, nafúknuté kolesá - to je len niekoľko položiek, na ktoré si treba dať pozor. Kontrolujte svoj bicykel, aby ste sa tešili z jeho výkonu.

Pri jazde vonku sa oplatí postarať sa o niekoľko základných vecí, ktoré vám nielen zvýšia bezpečnosť, ale pomôžu aj v núdzových situáciách:

1. Osvetlenie

Svetlá na bicykli sú základom bezpečnej jazdy - nielen po zotmení, ale aj počas dňa. Dbajte na:

  • predné biele svetlo - osvetlí cestu v noci a za zhoršenej viditeľnosti (dážď, hmla); svetlo by malo svietiť dostatočne jasne, aby sme videli cestu pred sebou
  • zadné červené svetlo - malo by byť zapnuté pri každej jazde, aby sa zvýšila viditeľnosť

Doplnkom môžu byť reflexné prvky na oblečení, pedáloch, kolesách alebo iných častiach bicykla. Takto si vás vodiči všimnú aj z väčšej vzdialenosti.

2. Súprava na opravu

V prípade núdze sa môže hodiť pripravená opravárenská súprava, ktorú môžete umiestniť do malého podsedlového kufra. Oplatí sa do nej zahrnúť

  • náhradnú dušu
  • malú CO2 pumpu/trubičku
  • vedrá na pneumatiky
  • viacúčelové náradie na bicykel
  • samolepiace opravné náplasti


Takáto súprava poskytuje pocit bezpečia počas každej cesty. Nezabudnite ani na cyklistickú prilbu, ktorá môže ochrániť nielen vaše zdravie, ale aj život.

Výber trasy

Každý môže pri jazde na bicykli využiť rôzne trasy. Plánovanie trasy je jedným z kľúčových prvkov pocitu bezpečia. Ak nepoznáte svoju oblasť z hľadiska cyklistiky, opýtajte sa skúsených priateľov alebo použite špecializovanú aplikáciu, ktorá vám trasu ukáže.

Vyhýbajte sa rušným uliciam a nejazde po nich počas dopravnej špičky. Ak môžete, vyberte si trasu s menšou premávkou - nemusíte sa obávať preplnených ciest alebo nervóznych vodičov, ktorí vás nebudú môcť predbehnúť. Zachovajte pokoj a jazdite s rozvahou do cieľa. 

Často si kladieme otázku - je v poriadku jazdiť na bicykli po ulici? Bicykel je oprávneným účastníkom cestnej premávky. Podľa zákona sú však cyklisti povinní používať vyhradené cyklistické chodníky/plošiny, ak jazdia v správnom smere. Jazda po ulici je povolená, ak v danej oblasti nie je cyklistický chodník/pruh alebo ak vedú v opačnom smere, než je váš cieľ. 

Nezabudnite, že na trase sa môžu nachádzať obzvlášť nebezpečné miesta. Mali by ste byť ostražití počas celej cesty, avšak obzvlášť opatrní buďte na križovatkách, v zákrutách, pri prudkých zjazdoch alebo v blízkosti chodníkov a priechodov pre chodcov. Ak máte možnosť, zaobstarajte si cyklopočítač, na ktorom si môžete vopred pozrieť svoju trasu. 



Komunikácia 

Počas jazdy na bicykli dochádza k verbálnej aj neverbálnej komunikácii. Signalizácia vašich ďalších krokov ostatným účastníkom je veľmi dôležitá. Ako na to?

  • odbočte doľava / doprava - natiahnite ľavú alebo pravú ruku; nezabudnite, že za vami môže byť vodič, ktorý potrebuje čas na reakciu; zaistite bezpečnosť, signalizujte a potom otočte
  • zastavenie – natiahnite pokrčenú ruku na úroveň hlavy
  • poškodenie na ceste - natiahnite ruku a ukážte prstom na cestu; osoba za vami bude vedieť, že sa blíži k výmole alebo inému poškodeniu vozovky

Je tiež vhodné pripomenúť klasické verbálne posolstvá, ak si nenájdeme čas na odpoveď gestom alebo si našu gestikuláciu nemusíme všimnúť. Alternatívnym posolstvom je hlasný výkrik „Pozor!“, na ktorý by mal reagovať každý účastník cestnej premávky.

Ako by ste sa mali správať pri jazde v skupine? V prvom rade môžete jazdiť vo dvojici a v pelotóne (ak tým nevzniká nebezpečenstvo). Dodržiavajte primeranú vzdialenosť medzi spolujazdcami a od okraja cesty. Nezabudnite na primeranú gestikuláciu v pelotóne, aby ste sa vyhli zrážkam alebo nebezpečným manévrom. Pri jazde v skupine tvoríte jedno telo. 

Ak míňate iného cyklistu, môžete ho pozdraviť gestom ruky zdvihnutej z riadidiel - uisťujeme vás, že lepší deň budete mať nielen vy, ale aj náhodný cyklistický nadšenec!

Predvídanie dopravy

Každý účastník cestnej premávky je zodpovedný sám za seba, ale zároveň je zodpovedný aj za ostatných. Vaše manévre môžu ovplyvniť bezpečnosť ostatných - a konanie ostatných vás. Sledujte svoje okolie a otočte hlavu skôr, ako sa otočíte, aby ste sledovali situáciu za vami. Na križovatkách dbajte na zvýšenú opatrnosť - napriek zelenému svetlu spomaľte! Aj sami jazdite predvídavo - vyhýbajte sa náhlym zmenám smeru jazdy, jazdite rovno a ak sa pohybujete po vozovke, nejazdite blízko okraja vozovky. 

Účasť v cestnej premávke si vyžaduje uvedomelosť a primerané znalosti. Vďaka uvedeným radám môže byť vaše cyklistické dobrodružstvo ešte bezpečnejšie a príjemnejšie. Nezabúdajte, že nie ste jediným účastníkom cestnej premávky - po zodpovednom vstupe na cestu buďte ostražití. Zapnite si červené svetlo a užívajte si túto činnosť.

Dovidenia na cestách!